onsdag 30. november 2011

Stripevariasjonar 2

Me har tidlegare hatt stripetema her på bloggen. Her kjem endå meir inspirasjon til striper. Alle var bidrag til sommarstrikkutfordringa vår:


Inger Lise har strikka ein fin genser med striper i spreke fargar:
"Jeg har strikket en bestefarsgenser i totråds garn, med noen modifikasjoner, riktignok (ingen knappestolpe). Det ble en fin og fargerik sak!

Her er genseren beskrevet i bloggen min: Retrobaby.


Alaug Helene har også strikka ein genser i glade fargar:
"Strikket en flott genser i deres garn og mønster ( 1963 stripegenser) i str 8 år.

Valgte å ikke felle av oppe i hals, min sønn har en tendens til å ikke bry seg om hva som er foran og bak.
Er vid hals så kan man ha hals eller tørkle tilfelle man syns det klør.
Brukt mange farger, brun,gul,blå,rød og orange. fint med barn i flotte farger."




Vibeke har strikka ein dusare variant. Den fine genseren er strikka i Silkeull og etter oppskrift 1945 Bestefartrøye.


Kathrine har strikka denne flotte strpegenseren:
"Dette er en rullegenser med modifikasjoner:) her er den strikket i 3trådsgarn og "rullingen" er byttet ut med vanlige border/rillestrikk. Genseren er strikket i fargene lyng, petunia, gress grønn og petrol i størrelse 2år i bredde og 4 år i lengde. Den har heller ikke åpning i raglandfellingen, men med en litt videre halsåpning. Og har strikket en rillestrikk buksen til bare med en rille istedet for to."

mandag 28. november 2011

Julekalender til store og små


Det er bare noen få dager igjen til 1. desember, og til vi kan starte nedtellingen mot julaften på ordentlig. En julekalender kan lages akkurat så enkelt eller avansert som du selv vil.
Så lenge jeg kan huske har min snille mamma laget julekalender til småbrødrene mine og meg. 24 bittesmå pakker ganger tre har hun pønsket ut og pakket inn, og tidlig tidlig 1. desember har tre par små barneføtter spent trippet ut av sengene sine for å åpne den aller første pakken. Etter hvert har vi alle tre egentlig blitt alt for store til å ha julekalender, men jammen kom det ikke pakkekalender fra mamma i år også! Kalenderen er en av mine favorittjuletradisjoner, og jeg kjenner fortsatt den deilig barnslige gleden ved å starte dagen med gavebånd og knitrende papir mellom fingrene - og å se at julaften sakte, men sikkert nærmer seg etterhvert som pakkene på kalenderen minker. De siste årene har jeg derfor bestemt meg for at nå er det mamma sin tur til å starte kalde desemberdager med en bitteliten pakke. Mamma måtte få julekalender!


Det kan være vanskelig å lage julekalender. Eller det kan være kjempelett. I fjor lagde jeg kalenderen av 24 små nummererte papirposer på en snor (enklere blir det ikke!), og oppi posene la jeg forskjellige smågaver. En refleks, en middagsinvitasjon, en julekule, en pakke drops - det tar litt tid å planlegge og kjøpe inn, gavene skal helst ikke koste så mye, men de skal også ha en slags nytteverdi. Vi har for mange ting vi ikke trenger, julekalendermagien ligger i selve det å åpne pakken - husk det!

I år gjorde jeg det omvendt, jeg lagde selve kalenderen mer forseggjort, mens innholdet er superenkelt.

Dette trenger du:
- Bordbrikker i filt, rød og grå
- Små ringer
- Maljer
- En god saks
- Limpistol
- Nål og tråd

Først tegnet jeg av tallene 1-24 på den røde filten (bruk gjerne en fin font fra dataen som mal) og klippet dem ut. Ettersom filten jeg brukte var veldig tykk, tok klippingen ganske lang tid. Det gir en fin effekt at tallene står ut fra underlaget, men kalenderen blir nok også fin med tynnere filt til tallene. (Bakgrunnen være i et tykt/stabilt materiale, ellers tåler den ikke vekten av pakkene) Deretter arrangerte jeg tallene utover den grå filtbrikken og limte dem på med limpistolen da jeg var fornøyd med plasseringen. Ringene sydde jeg fast med noen enkle sting, og etter å ha hamret på en malje i hvert av de øverste hjørnene, var kalenderen klar.

Og innholdet? Sjokolade, såklart! Jeg kjøpte 23 fristende konfektbiter hos Sjokoladebiten på Majorstuen, hver og en pakket inn i litt cellofan og ned i en papirpose med en pen sløyfe på. I den 24. pakken ligger det, tradisjonen tro, en marsipangris.

Kalenderen er klar til å sendes avgårde til mor.

Andre kalenderidéer kan være
- dele opp et eventyr i 24 deler, så man leser litt videre hver dag
- materialer til å lage julepynt av (dorullkjerner, glitterlim, silkepapir, garn, perler, kvister...)
- et byggesett (Lego el.) der man får en ny del hver dag
- en lapp hver dag med en ting du setter pris på ved personen som får kalenderen
- aktiviteter man kan gjøre sammen (lese en bok, gå tur i skogen, spille et spill, gå på kino, male, gå på teater)
- et puslespill der man får bare noen få nye brikker hver dag

...bare fantasien setter grenser, og man kan tilpasse innholdet til den som skal få kalenderen (barn, kjæreste, foreldre, besteforeldre, en god venn...).

I år skal vi i Nøstebarn for første gang lage julekalender til alle våre nøstevenner, så om du ikke har en kalender hengende på veggen hjemme, får du uansett muligheten til å vinne kjempefine premier her hos oss! Vi gleder oss skikkelig og har laget klart kalenderpakker av våre favorittprodukter - som ikke bare er gøyale å pakke opp, men også gode å ha.
1. desember legger vi ut link til den første luken både her på bloggen og på vår Facebookside (husk å like oss på Facebook, så er det lett å få med seg når det kommer en oppdatering fra oss), og helt frem til selveste julaften teller vi ned med en ny premie hver dag. Forhåpentligvis klarer vi å drysse litt julemagi over desemberdagene til alle dere som følger oss. Vil du være med, så heng på!

torsdag 24. november 2011

Tunika

Tunika er eit praktisk plagg for liten og stor. Nøstebarn har oppskrift på ein korterma modell til barn og ein langerma til vaksne. Det var fleire som hadde strikka tunika som bidrag til sommarstrikkutfordringa vår. Her kjem dei:

Maud Wetherilt har strikka denne fine tunikaen:
"Strikket i 2-tråds merino lammeull i farge 83 og 41 (tror jeg). Sjiraffknappen har jeg kjøpt på http://www.etsy.com/shop/joyafibers

Tunikaen var så gøy å strikke at jeg holder på med nr. 2 nå. Har en niese som fortjener en hun også. "


Stripete tunika har også Svigermor til Ingeborg strikka:
"Jeg kjøpte garn og oppskrift til tunika og tok med på hytta i sommer. Svigermor tok fatt i strikkepinnene og i løpet av uka var det blitt ferdig tunika til 6-åringen. Godt tips til travle småbarnsforeldre - nøstebarnoppskrifter er greie og jeg tipper at mange bestemødre fikser disse!

Amalie fikk velge farger og mønster selv - det er viktig med tanke på at det skal bli et populært bruksplagg. De rosa stripene ble strikket litt bredere enn de som er i petunia. Sydde igjen halsåpningen istedet for å sette i knapp."


Elisabeth har strikka denne fine tunikaen med teknikken vevstrikk på bærestykket:
"Tenkte jeg skulle dele bilde av den siste tunikaen jeg strikket. Strikket den i fargene syrin, lilla og grå. Jeg har strikket åpningen bak og strikket vevstrikk på rundfellingen. Selve vevstrikket (lilla og syrin-stripene) har jeg strikket med dobbel tråd for større effekt."



Krisztina sendte ein e-post med mange gode tankar om kva som er ein god bruksgensar. Tunikakjolen ho har strikka er ein miks av to oppskrifter og oppfyller mange gode kriterier for ein god bruksgenser:

"Da jeg for første gang fikk høre om denne utfordringen, tenkte med engang at dette er noe for meg. Jeg har lenge tenkt å lage en tynn genser til min minstejente på litt over 3 år, men trengte nok et lite spark bakfra, for å kunne realisere ideen min.

Tror mitt bidrag har det meste: Jeg elsker at den er enkel, kan varieres i lengden, den er ikke for tykk selv under utedressen. Kan brukes som genser, hvis vi strammer litt på snurre-båndet. Kan brukes som tunika/kjole med strømper i alle farger og mønster. Den er tynn, men varm, ikke så rart, den er jo strikket av Nøstebarn ull, noe jeg elsker! Alt dette som gjør at denne genseren/jakken kommer garantert til å bli brukt masse. For meg er dette en skikkelig bruksgenser!
Fakta: 2 tråds grå nøstebarn ull, på pinne nr.3.
Veier 115 gr.
Brukt oppskrift nr.1962 tunika/vest og
nr.1945 bestefarstrøye
Jeg startet med tunika oppskriften, str. 4 år. Armene strikket etter bestefarstrøye, str. 4 år.
avsluttet som tunika igjen i str. 4 år)

Det finnes både tunika, og kjole blant nøstebarn sine oppskrifter, men ingen av dem er med lang arm. Kanskje noen som kunne tenke seg å strikke denne?"



Her er Beate i sjølvstrikka tunika (oppskrift 1952):
"Jeg har strikket tunika til meg selv i nøstebarn sitt silkeullgarn.

Jeg har fulgt oppskriften, men valgte å gå ned til pinnestr nr 4 og har tilpasset maskeantallet for å få riktig størrelse.Jeg har ikke fått veid garnresten, men jeg har en grei liten rest så det gikk under to hesper, selv med tynnere pinner! Dette kommer til å bli en favoritt utover høsten, det kjenner jeg allerede."

Beate har bloggen Beates Englestrikk.
Takk for inspirasjonen alle 5! Nokom som fekk lyst å strikke ein tunika?

tirsdag 22. november 2011

Variasjonar av Bestefartrøye

Oppskrift 1945 Bestefartrøye er litt smalare i fasongen enn dei andre gensrane til Nøstebarn. Den er heil enkel med knepping i halsen, men den kan varierast med striper, farge og dekor. Her kjem seks ulike variantar som kom inn til sommarstrikkutfordringa vår:



Friederike Bischoff har strikka denne fine genseren (og teppe):
"Først strikket jeg "Babyteppen med hullrad" med 2-tråds Merinoull i fargen petrol. Siden jeg hadde ull til overs og var så utrolig forelsket i Bestefarstrøyen så strikket jeg bare videre... Det var før vår lille prinsessen Leoni ble født, jeg måtte hele tiden holde meg til strikkingen for å holde ut spenningen...Fargen måtte matche både gutt eller jente siden vi ikke visste hva det blir. Og nå er hun her, siden slutten av mars, og trives med både genseren og teppet!"

Ingvild Snipsøyr har strikka to stripete variantar:
"Her er mitt bidrag til sommarutfordringa. Desse gensarane er basert på oppskrifta bestefartrøye til nøstebarn og er strikka i 2 tråd merinoull. Syns den vert ekstra fin når ein strikkar den i striper, noko eg har gjort tidlegare også:) Den lilla er det eg som har strikka, medan eg fekk hjelp av mor mi til å strikke den andre. Desse gensarane skal bli gode barnehagegensarar for tvillingane mine Ingrid og Eivind (snart 2 år):) "


Ingvild har bloggen Strikkekorga.




Ingeborg Strand har strikka med fine striper:
"I sommer har jeg strikka bestefarstrøye til minstejenta som er 11 måneder. Jeg brukte petunia som grunnfarge og lagde striper i lyng. Nederst på bolen og armene har jeg strikka inn en forsterkning i silke. Genseren passer fint både inne og ute:-) "

Så fin Bestefarstrøya vart i Gressgrønn! Marte har strikka og du kan lese meir info om genseren på Tussabloggen.


Renate har strikka denne  fine varianten:
"Jeg har strikket deres Bestefartrøye i 2 trådsgarn i fargene 32 (rosa) og 13 (brunt). Gjorde små forandringer og strikket vrangbord til ermene og nede, med vridd rett, for ekstra fin detalj. Er vist "stripe-mamma" siden 70% av alt i klesskapet er stripete, så ble såklart striper selv på bestefartrøyen. Fant noen knusebedårende blomster knapper på Husfliden som pynter mer enn nok på plagget. Ermene strikket jeg litt lengre (2 cm) og 2 cm lengre i hel lengde så jenta mi kan nok bruke denne hele vinteren! :)
Den satt som et skudd på! Utrolig fin passform, så Storebror må nok få en han også etterhvert. Strikket i størrelse 1 år."




Merete har strikka denne fine gesneren, der dekoren er kantane som er som eit smykke:
"Jeg har tatt sommerutfordringen, og har strikket en bestefarsgenser med litt modifikasjoner. Har blogget den her, med bilder og forklaringer på modifikasjoner."



Så til slutt eit flott knippe bestefartrøyer strikka av Tina:
"Eg har i sommar strikka endå ei bestefarstrøye – og det er ikkje så mykje kreativt som er gjort av endringar i original oppskrift. Det einaste tilpasningen eg har gjort er å strikke bol og armar lenger enn det som er oppgitt (sidan eg hadde fått med meg at den kanskje kunne vere litt kort på bloggen).

Bestefarstrøya som eg har strikka i sommar er den lilla på den største jenta på bildet. Strikketøyet var perfekt til sommaren – bolen vart strikka mens eg køyrde E6 frå Sogndal til Lofoten. Armane på returen, og så sett saman når eg kom heim. "

Takk for fine bidrag! Og får nokon lyst til å strikke Bestefartrøye kan dei kjøpe oppskrift her :-)

torsdag 17. november 2011

Ribbestrikk 2

På tysdag var ribbestrikk tema og i dag får de meir inspirasjon. Alt er bidrag som kom inn til sommarstrikkutfordringa vår:


Hege har laga denne fine gensaren etter oppskrift 1942 Ribbegenser:
"Hei, eg har strikka ein gensar til tanteungen min som heiter nils. Eg tykkjer eg laga ei bra blanding med litt rolege fargar som passar godt saman. Og systra mi var veldig godt nøgd. Gensaren er ribbestrikk og er nok i bruk heile hausten og vinteren."

Inger har strikka ein litt tjukkare ribbgenser etter oppskrift 1944 Ribbegenser:
"Jeg rakk akkurat å få ferdig en genser til - en ribbegenser i dobbelt 2-tråds garn (grønt og to brunfarger). Ingen modifikasjoner ift. oppskriften."
Inger har bloggen Retrobaby



Anne Brit har strikka denne:
"Jeg har strikket en ribbgenser i størrelse 4 år, til ei jente som er veldig glad i rosa og lilla. Liker veldig godt å blande inn brunt, for det går til det meste. Er også veldig glad i å strikke ribbestrikk, for da kan plagget brukes ekstra lenge. Akkurat nå holder jeg på med en lik genser til den ene lillesøstera hennes, i lyng, naturbrunt og naturbeige. Den siste søstera skal få en i syrin, naturbrun og naturbeige.

Merket på brystet er mitt merke som jeg syr på alle klærne jeg lager. :)
Anne Brit har bloggen Anne brits lille verden.
Jessica har strikka denne etter 1942 Ribbegenser:
"Eg har strikka denne genseren i størrelse 1 år til min skjønne vesle prins. Den er stor på han no, men søt likevel. Han er 9 mnd no. Den er strikka etter oppskrift 1942 ribbegenser."



Heidi har strikka denne gode genseren:
"Hei. Denne har jeg strikket i sommer. Har lenge ønsket meg en turgenser ,med høy hals, som ikke ”klumper” under vind-/ski- jakka. Genseren har jeg strikket i 3-tråds nøstebarngarn. Farge lys blå. Brukte oppskriften på kragejakke som utg.pungt. ” Hoppet over” vr.borden og la opp det masketallet som er oppgitt etter øking. Strikket rundt i ribbestrikk, 2r, 2vr. Fellte noen masker midt foran til hals åpning, samtidig som jeg startet raglanfellingen. Genseren sitter tett inntil kroppen , uten å stramme. "


Linda har strikka denne:
"Dette er 2-tråds ribbegenser oppskriften til Nøstebarn... Var et herlig strikk, stripene gjør at strikkinga fyker unna :-)"

Takk for mykje inspirasjon til fin ribbestrikk :-)

tirsdag 15. november 2011

Ribbestrikk

Ribbestrikk i plagg,som til dømes 2 rett og 2 vrang, gir gode superelastiske plagg. Ein kan strikke dei litt store og ein kan bruke dei lenge. Gode å ha på både inne og ute. Supert under regnkler og dress. Og fint er det og!? Me fekk inn mange fine døme på ribbestrikka plagg til sommarstrikkutfordringa vår:



Vibeke har strikka denne fine jakka  (1961 Hansemanns hentesett + Strikk til nøstebarn) og viser godt at plagga er passelige lenge. dette skriv ho meir om på bloggen sin, Handmade Vibeke.

Marthe har strikka denne trøya etter oppskrift 1905 Ribbestrikka undertøye. Fin som trøye eller vest. Marthe har Tussabloggen.

Angela har strikka 1942 Ribbgenser i fine fargar.


Hilde Næss har strikka denne spreke genseren med utgongspunkt i Oppskrift 1913 Ribbgenser (Eg ber om orsak for at biletet ikkje står rett vei):
"Legger ved noen bilder av gensere jeg har strikket av nøstebarngarn og -oppskrifter i sommer. Eieren slo seg veldig vrang når det skulle fotograferes, så modellen er en tøyhund med litt rar kroppsfasong.

Ribbegenseren er strikket i 22 rødt, 82 gult og 83 oransj 3-tråds garn på pinne 4."


Margrete har laga ein fin vri på ribbestrikken:

"Jeg har strikket en brun jakke, etter oppskrift fra den stripete nøstebarnjakka med raglanfelling. Istedetfor striper har jeg strikket en slags form for ribbestrikk, ikke vanlig ribbestrikk, men noe slags mønstrete ribb på en måte, som gjør at jakka blir noe smalere i fasongen:)"

Takk for inspirasjonen! På torsdag kjem det meir ribbestrikk

torsdag 10. november 2011

Variasjonar over Veksejakke

Ei av dei mest populære oppskriftene våre er Veksejakke/Voksejakke (Oppskrift 1921 + Strikk til nøstebarn). Namnet kjem av at jakka nettopp veks med bornet. Jakka er strikka i eit stykke i rillestrikk og i 2-tråds Merinoull eller Silkeull. (Det er også ei oppskrift på liknande jakke til vaksne: 1971 Rillestrikket hettejakke.) I dag får du sjå fire ulike variantar av Veksejakka som kom inn til Sommarstrikkutfordringa vår:

Denne vakre utgåva av Veksejakke står Tone for:
"Her kommer mitt andre bidrag til sommerutfordringen.

Denne gangen en søt voksejakke i lilla 2 trådsgarn med hekla kant og hekla små blomster.
På knappene som er fra Snella og Petronella står det: Super Søte Maja :)
Mønsteret var enkelt å skjønne seg på og det gikk utmerket å strikke i bilen på ferie :)
Et fantastisk plagg, allerede en favoritt på lille snella mi!!!!
Luen og sokkene er også fra Strikk til Nøstebarn og buksen er i ullfrotté."



Kathrine har strikka ei delikat Veksejakke med litt anna løysing på knappane:
"Mitt bidrag er en voksejakke strikket i hvit silkeull fra nøstebarn.

Jeg har strikket den som i oppskriften, men uten knappehull. Jeg har heklet fastmasker rundt alle kanter, for å få pene kanter. Knappene er "rampeunger" fra Snella og Petronella, og jeg har heklet hemper for å lukke jakken."


Stine har strikka veksejakka i striper og uten hette: Kjempefin!:
"Etter å ha klart "enkel nøstebarngenser" , gjøv jeg løs på neste prosjekt. Jeg syns voksejakken på forsia av oppskriftsboka så så flott ut, og etter noen dager med tenkning, lesing av mønster og grubling på om jeg kunne klare det, tok jeg sjansen..

Nå hadde jeg fått litt mer farger, og ønsket å strikke i blått til gullklompen. Jeg syns denne blåfargen er flott, -men samtidig litt sterk, så da tok jeg brunt også for å "roe" det litt ned synsmessig. Syns de fargene sto godt til hverandre, og blå og brunt er det ofte man får guttebukser i, så da ville det bli lett å finne bukser som matchet :o)
Jeg er jo veldig glad i striper, så også denne fikk et enkelt stripemønster. Forrige genser hadde striper i ulike tykkelser, denne gangen ble det 4 riller i hver farge. Siden jakka strikkes fra arm til arm, kommer stripene vertikalt denne gang, syns det ble ganske stilig :o)
Jeg har valgt å ikke ha hette, syns det er mest "i veien" for så små barn. Ser man nøye på bildene har jeg ikke fått heklet kant rundt halsåpninga enda, men det kommer..... trur æ ;o) Kjøpte knapper med brune bamser på som passet fint til jakka."




Eli har strikka jakka i største str (3-5 år) og med ein romantisk vri:
"Mitt bidrag er en versjon av voksejakken. Jeg har laget den i mange farger og størrelser gjennom årene til mine tre barn. Modellen er veldig god fordi den både er praktisk og fin. Alle barna har jakken i flere farger - liggende i barnehagen og hjemme. Oppskriften er god å strikke for travle mødre som ofte blir avbrutt og som ikke har tid til de lange konsentrerte øktene med telling og felling.


Denne gangen strikket jeg den uten hette. Istedet satte jeg på en krage fra nøstebarnoppskrift nr. 1943. Så sydde jeg på et elastisk fløyelsbånd rundt brystet, og pyntet med en liten engel-knapp på ryggen. Revet med av all denne pyntingen sydde jeg til slutt på en strikket blonde nederst og på kragen. (Blonden er ikke nøstebarnoppskrift men fra boken "Myk start" av Mai Langhelle.) Både jeg og datteren min på fem er fornøyde med resultatet."

Takk for fine bidrag! Fint å sjå så mange variasjonar av ei oppskrift!



Følg min blogg med bloglovin

tirsdag 8. november 2011

Fleire idear til dekor

Ein kan dekorere strikkeplagg på så mange måtar. I dag får du idear til korleis du kan dekorere med med teknikkane hekling, broderi og strikk. Alle saman kom inn til sommarstrikkutfordringa vår:



Mette har strikka denne jakka etter oppskrift 1943 Jakke med rundfelling:
"Hei, her kommer enda et bidrag til sommerutfordringen - rakk det såvidt! :) Jeg har strikket jakke med rundfelling i dobbel totråds - i en retrofin søttitallsgladhippie-utgave! Denne jakken er jo så kjapp og grei å strikke, jeg tror jeg brukte mer tid på pynt og stæsj enn på selve strikkingen! Mange bilder, og flere detaljer, på bloggen min, her



Marte har strikka denne fine gensaren med monster på :
"Her er mitt bidrag til sommerutfordringa deres.
Det er raglangenseren i 3-trådsgarn fra boka deres strikka i turkist og brunt. Jeg har brukt maskeantallet til 2års størrelsen og lengden til 4 år. Mottaker er tantegutten min som tidligere har fått monsterbukse i de samme fargene. "
Mette har ein fin blogg som heiter Kos & Kaos.


Vibeke er meisteren bak denne rullegenseren med strikka dekor:
"Bæ bæ lille lam" har utgangspunkt i oppskriften på rullegenser med nøstebarns 2-tråds merinoull, men valgte å strikke ribbestrikk rundt håndledd, hals og rundt magen slik at den skulle sitte godt. Spesielt i tanke på hendene som ofte er borti skitt, klin og søl. Basisfargen på genseren ble brun, dette også i tanke på skitt og søl slik at flekkene ikke skulle vise så mye. Selv om sauen på magen ikke er så praktisk i den sammenheng, så følte jeg at det var riktig å hedre sauen som gir oss muligheten til å strikke de herlige og varme plaggene fra nøstebarn. Mønsteret strikket jeg ved å strikke frem og tilbake på bolen,fra midt under ene armen. Når jeg skulle sy igjen hullene under amene, sydde jeg også igjen hullet i siden midt under ene armen etter mønsterstrikket.

Jeg har også blitt inspirert av nøstebarn sine stripete gensere, men valgte å legge en liten vri med helfargede armer i farger man blir glad av:)
Emilie 11mnd, var så snill og ville stille opp som modell. "

Takk for inspirasjonen alle 3 :-)